Het is vandaag Coming Out Day. Een belangrijke dag, waarop we stilstaan bij acceptatie van mensen die LGBTQ+ zijn. Wij gaan in gesprek met Hebbert Jelle. Waarom is een dag als deze zo belangrijk? En hoe ervaarde Jelle zijn eigen ‘Coming Out Day’?

Hi, Jelle! Kun je misschien in het kort vertellen waar we jou zoal van kennen binnen Hebbes?
Hallooo! Ik denk dat de meeste mensen binnen Hebbes mij wel kennen als de wedstrijdsecretaris dit jaar of als een van de sterren van Hebbes 2. Verder ben ik ook altijd erg fanatiek tijdens de derde helft en ben ik op bijna alle activiteiten wel ergens te vinden!

Het is vandaag Coming Out Day. Waarom is een dag als deze belangrijk?
Coming Out Day is een dag waarop lgbtq+ mensen hun verhaal kunnen doen, en waar anderen die moeite hebben met hun identiteit kracht uit die verhalen kunnen halen door eraan herinnerd te worden dat er anderen zijn zoals hen en dat ze er niet alleen voor staan. Representatie is voor iedereen belangrijk en zeker met iets als seksualiteit of genderidentiteit, wat vaak niet iets is dat je op het blote oog bij iemand kan zien, is het belangrijk dat er zichtbaarheid voor gecreëerd wordt. In mijn ogen is een dag als dit een goede herinnering dat zaken als seksualiteit en genderidentiteit bespreekbaar moeten zijn om de mensen die hier moeite mee ervaren een hart onder de riem te steken.

Kun je ons iets vertellen over jouw eigen ‘Coming Out Day’?
Pfoe, dit is echt al een goed jaar of vijf geleden haha. Mijn coming out zelf was eigenlijk niet heel spectaculair, maar het is vooral de weg daarnaartoe waar ik soms naar terugkijk. Op de middelbare school kende ik eigenlijk niemand in mijn omgeving waarvan ik wist dat die ook gay was. Hoewel ik nooit echt een onzeker persoon geweest ben ging dat uiteindelijk wel een beetje aan mij knagen. Ik bedoel, het enige wat ik in die tijd meekreeg van representatie is wat ik op tv meekreeg in shows als Glee en Friends en daarvan kun je ook niet zeggen dat het altijd even goed was. Uiteindelijk ben ik uit de kast gekomen op mijn achttiende (ik wist het al sinds ik dertien was) nadat ik voor het eerst op een date was geweest met een andere gast, eigenlijk alleen omdat mijn seksualiteit toen relevant werd. Als ik zo terugkijk op het proces van mijn dertiende tot mijn achttiende durf ik te zeggen dat een beetje extra representatie van daadwerkelijke kwaliteit (zonder stereotypes of gay jokes) best welkom was geweest.

Heb je lang getwijfeld over je ‘Coming Out’?
Nee eigenlijk niet. In de periode voordat ik uit de kast ben gekomen heb ik nooit getwijfeld of ik het misschien toch wel moest doen. Ik wist van mijzelf dat ik het pas zou gaan doen wanneer het echt relevant zou zijn, vooral omdat ik geen zin erin had dat mensen anders naar mij zouden gaan kijken. Uiteindelijk keken mensen eigenlijk helemaal niet anders naar mij toen ik uit de kast gekomen was, maar gezien het aantal karakters in series/films rond die tijd in mainstream media waarvan hun definiërende eigenschap was dat ze gay zijn vind ik het niet gek dat ik wel die angst had, hahaha.

Waren de reacties zoals je had gehoopt?
Ja op zich wel. Mijn hoop was vooral dat er niets negatief zou veranderen als ik uit de kast kwam, en ik ben enorm blij dat ik het privilege heb gehad dat dat ook uiteindelijk zo gegaan is. Niet iedereen heeft dit geluk, en dat is juist ook waarom een dag als Coming Out Day zo belangrijk is.

Wat vind je van de inclusiviteit binnen de korfbalcultuur?
De korfbalcultuur is in mijn ervaring eigenlijk altijd heel chill geweest. Persoonlijk denk ik dat gemixte teams hier een hoop aan meehelpen omdat je niet een team vol met van die met testosteron volgepompte haantjes op het veld hebt staan die elkaar opjutten (disclaimer: ik ben geen psycholoog dus dit is pure speculatie). Zeker nu bij Hebbes heb ik het idee dat ik echt mezelf kan zijn zonder dat ik mij in moet houden. Daar heb ik wel echt alle liefde en waardering voor.

Het doel van de Coming Out Day is uiteindelijk vooral om steun te betuigen en te benadrukken dat iedereen zichzelf mag zijn. Hoe kan de maatschappij hier volgens jou vooral een steentje aan bijdragen?
Luisteren. Luister naar de mensen om je heen en verplaats je in het perspectief van een ander. In mijn ervaring bagatelliseren mensen vaak de problemen van anderen omdat ze zelf de situatie niet herkennen uit hun eigen ervaringen. In mijn ogen is de belangrijkste bijdrage om iemand gehoord te laten voelen en de tijd te nemen om te bedenken hoe een ander perspectief (zij het verschil in genderidentiteit, seksualiteit, of wat dan ook) ervoor kan zorgen dat eenzelfde situatie anders ervaren kan worden door verschillende mensen en dat te respecteren.

Ga je zelf nog iets doen in het teken van de Coming Out Day, vandaag?
Ik neem een lekker rustige dag voor mijzelf en geniet van het leven met een pizza, een zak chips, en Netflix.

Is er zelf nog iets wat je kwijt wil?
Ja! Ik wil graag nog even delen dat het oke is om in de kast te zitten en er nog niet uit te willen. Uit de kast komen is iets wat je voornamelijk hoort te doen voor jezelf. Als je je er nog niet comfortabel bij voelt, dan is dat ook een valide gevoel om te hebben. Iedereen heeft een ander verhaal en ervaringen als het gaat om hun coming out, en dat is juist wat Coming Out Day zo’n goede en belangrijke dag maakt!